Dessertwijn - ijswijn een prachtige dessertwijn & spijs combinatie

Icewine + dessert = Happiness

Icewine staat niet alleen bekend als 'vloeibaar goud', maar ook als de ‘Koningswijn’ onder de wijnen. Icewine is in veel opzichten dan ook het kroonjuweel van de wijnbouw. Icewine is verrassend, delicaat, maar vooral ook erg lekker. Het wordt gedurende de wintermaanden geoogst, maar het hele jaar door kan ervan worden genoten; vooral als je weet wat je erbij moet serveren.

Het kan misschien contra-intuïtief lijken om een ​​zoete icewine samen met een dessert uit te serveren, maar wat vele niet weten is dat icewine uitstekend past bij zoetere gerechten. Omdat er zo'n breed assortiment icewine beschikbaar is, kun je ook opmerkelijk kieskeurig zijn over welk type icewine je wilt serveren bij jouw dessert. Doe inspiratie op met onderstaande ‘icewine-spijs-kieswijzer’ en laat je smaakpapillen kennismaken met een unieke wijn-spijs combinatie.

Witte chocolade:
Witte chocolade wordt voornamelijk gemaakt van cacaoboter, suiker en melkbestanddelen. De zoetheid van witte chocolade past uitstekend bij de zoetheid van icewine.
Bekijk hier de wijnen voor bij witte chocolade

Donkere chocolade
Cabernet Franc icewine gaat bijzonder goed samen met donkere chocolade. De pittige exotische aroma’s van Cabernet Franc icewine komen ten volle tot zijn recht wanneer deze in combinatie met hazelnoot en donkere chocolade wordt gedronken. 

Bekijk hier de wijnen voor bij donkere chocolade 

Kaas
Icewine creëert een heerlijke smaaksensatie met kaas. Dit geldt met name voor kazen met een sterke smaak. Kies bijvoorbeeld voor blauwaderkaas, of voor oude en pittige kazen. Mildere kazen verdwijnen meestal in de aanwezigheid van de zoetheid en complexe zuurgraad van icewine. Maar ook hiervoor geldt dat er uitzonderingen zijn.
Bekijk hier de wijnen voor bij blauwaderkaas en voor oude pittige kazen

Pittige gerechten
Het klinkt in eerste instantie erg bijzonder dat icewine ook samengaat met pittige (hoofd)gerechten. Icewine wordt immers voornamelijk gezien als dessertwijn. Pittige gerechten zijn desalniettemin een fantastische combinatie met icewine. Of je nu, Indiaas, Mexicaans, of Thais eet, hoe pittiger het gerecht, hoe beter je glas icewine erbij zal smaken. Icewine houdt door zijn zoetheid de aanwezige kruiden in evenwicht houdt. Daarnaast wordt icewine gekoeld geserveerd wat ook aangenaam is bij pittig eten.
Bekijk hier de wijnen voor bij pittige gerechten 

Fruit
Of het nu gaat om puur fruit of fruit dat in het dessert, cake of taart verwerkt is, het is ronduit verrukkelijk in combinatie met icewine. Welke icewine het beste bij welk fruit past zie je onderstaand:
Cabernet Franc icewine: Aardbeien, bosbessen of frambozen
Riesling icewine: Appel, ananas, citrus of kiwi, meloen, sterfruit
Vidal icewine: Appel, ananas, abrikoos, banaan, mango, papaja peer, perzik

Foie gras of paté
Het vinden van een zoete wijn als aanvulling op foie gras of paté kan vaak lastig zijn. Deze soorten voedsel bevatten meer vet en daarom geeft het gerecht niet veel ruimte aan de suikers in veel zoetere wijnen. IJswijn is echter niet alleen een zoete wijn; er zit ook een welkome hoeveelheid zuur in. Deze complexiteit zorgt ervoor dat ijswijn rijk voedsel zeer goed aanvult.
Bekijk hier de wijnen voor bij foie gras of paté


Tot slot
Het grote verschil tussen icewine en andere type dessertwijnen is de aanwezige zuurgraad. Hoewel alle dessertwijnen zoet zijn, hebben alleen de beste dessertwijnen ook een uitgebalanceerde zuurgraad. Dit cruciale element van icewine draagt ​​niet alleen bij aan het genot van dit vloeibare goud, maar ook aan zijn natuurlijke eigenschap om prachtig te matchen met een breed scala aan desserts.

Terug naar blog