Dit moet je weten over de nieuwe Alcoholwet.

Dit moet je weten over de nieuwe Alcoholwet.

Wat is de Alcoholwet?
De naam van de Drank- en Horecawet wijzigt vanaf 1 juli 2021 naar de Alcoholwet. De belangrijkste wijzigingen hierin zijn: een betere leeftijdscontrole, een verbod op prijsacties en sterk alcoholische drank mag online alleen nog verkocht worden door slijtersbedrijven.

Vanaf wanneer gaat de Alcoholwet in?
De Alcoholwet gaat in vanaf 1 juli 2021.

Wat verandert er in de Alcoholwet?
Per 1 juli 2021 verandert de Drank- en Horecawet naar de Alcoholwet. Het volgende verandert er in de nieuwe Alcoholwet:

  • Leeftijdscontrole: Bij aankoop wordt er via een actieve handeling van de koper gecontroleerd of de koper 18 jaar of ouder is. De leeftijd moet worden aangevinkt of een geboortedatum invullen wordt verplicht.
  • Meldingsplicht verkoper: De verkoper is verplicht vooraf aan de koper te melden dat er op leeftijd gecontroleerd wordt.
  • Geborgde werkwijze: Als verkoper moet je beschikken over een document met ‘geborgde werkwijze’, waarin onder andere staat hoe je de leeftijdsgrens bewaakt en hoe je ervoor zorgt dat de werkwijze bekend en inzichtelijk is voor werknemers.
  • Sterk alcoholische dranken: Sterk alcoholische dranken mogen alleen verkocht worden door slijtersbedrijven, het slijtersbedrijf mag geen andere bedrijfsactiviteiten uitvoeren die niet bij een slijtersbedrijf horen.
  • Prijsacties: Er komt een verbod op een bepaald soort prijsacties. Verkooppunten mogen niet meer alcoholhoudende drank aanbieden waarbij de indruk wordt gewekt dat er meer dan 25 procent korting wordt gegeven.

Voor meer informatie: zie https://www.nvwa.nl/

Terug naar blog