Grüner Veltliner Druif

Grüner Veltliner Druif

De Grüner Veltliner druif wordt in Oostenrijk veel gebruikt voor het maken van eiswein. Daarom een mooi thema voor het blog van deze week.

De Grüner Veltliner druif
De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk en enkele andere Midden-Europese landen. Het is de meest voorkomende druif in Oostenrijk en beslaat ongeveer een derde van de totale wijngaardoppervlakte van het land. Grüner Veltliner is ook aangeplant in andere delen van de wereld, zoals Duitsland, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Nieuw-Zeeland.

Deze druif gedijt goed in een koeler klimaat en is bekend om zijn uitgesproken aroma's en smaken. De Grüner Veltliner druif is herkenbaar aan zijn dikke huid en grote bessen. Het sap van deze druif heeft over het algemeen een hoog zuurgehalte en een gemiddeld suikergehalte, wat hem ideaal maakt voor het maken van zoete wijnen, zoals Eiswein. De druiven worden laat in het seizoen geoogst, wanneer de temperaturen onder nul zijn en de druiven bevroren zijn. Dit zorgt ervoor dat het water in de druif bevriest en alleen het geconcentreerde sap overblijft.

De druiven zijn klein tot middelgroot en hebben een dunne schil die gevoelig is voor ziektes en plagen. De druif gedijt goed in koele en droge klimaten en kan goed tegen vorst. De druiven hebben van nature een hoog zuurgehalte, waardoor ze geschikt zijn voor de productie van zowel droge als zoete wijnen.

De Grüner Veltliner wijnen staan bekend om hun uitgesproken aroma's en smaken van groene appel, citrus, perzik, peer en witte peper. De wijnen hebben een frisse zuurgraad en een licht tot medium lichaam. De smaak kan variëren van droog tot lichtzoet, afhankelijk van het type wijn en de vinificatiemethode.

De Grüner Veltliner wijnen worden vaak jong gedronken, maar sommige premium wijnen kunnen een lange houdbaarheid hebben. De druif is ook geschikt voor de productie van mousserende wijnen en dessertwijnen. In Oostenrijk worden Grüner Veltliner wijnen vaak gecombineerd met lokale gerechten, zoals schnitzel, visgerechten en salades.

Eiswein van de Grüner Veltliner druif
Eiswein gemaakt van Grüner Veltliner heeft over het algemeen een goudgele kleur en heeft intense aroma's van exotisch fruit, citrus, perzik, abrikoos en een vleugje honing. De smaak is vaak zoet, maar heeft een levendige zuurgraad die de wijn in balans houdt. Eiswein van Grüner Veltliner kan zo´n 15 a 20 jaar worden bewaard en ontwikkelt zich na verloop van tijd tot complexe aroma's en smaken.

Al met al is Grüner Veltliner een veelzijdige druif die geschikt is voor het maken van verschillende soorten wijnen, waaronder de bekende Eiswein. Met zijn unieke aroma's en smaken is het geen verrassing dat deze druif zo populair is in Oostenrijk en daarbuiten.

Grüner Veltliner is een witte druivensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Oostenrijk. Het is de meest aangeplante druif in het land en wordt beschouwd als de nationale druif van Oostenrijk.


Geschiedenis van de Grüner Veltliner
De geschiedenis van Gruner Veltliner gaat terug tot de tijd van de Romeinen, die de wijnbouw in Oostenrijk introduceerden. De druif werd voor het eerst vermeld in de 19e eeuw en was in die tijd vooral bekend als een druif die werd gebruikt voor het maken van eenvoudige wijnen. In de jaren '50 van de 20e eeuw begonnen de wijnmakers in Oostenrijk echter de potentie van Grüner Veltliner te zien en begonnen ze te experimenteren met de druif. Dit leidde tot de ontwikkeling van de hoogwaardige, droge witte wijnen die tegenwoordig geassocieerd worden met Grüner Veltliner.

Wijnstijlen van de Grüner Veltliner

Grüner Veltliner kan op verschillende manieren worden gevinifieerd om verschillende wijnstijlen te creëren. De meeste Grüner Veltliner-wijnen zijn droog en worden geproduceerd in roestvrijstalen tanks om hun frisse en fruitige karakter te behouden. Er worden echter ook zoete wijnen gemaakt van Grüner Veltliner, waarbij de druiven langer aan de wijnstok blijven hangen om meer suikers te ontwikkelen. Deze zoete wijnen hebben aroma's van gedroogd fruit, honing en marsepein.

Wijn-spijs combinatie met de Grüner Veltliner
Grüner Veltliner is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De hoge zuurgraad van de wijn maakt hem een goede match met zure voedingsmiddelen, zoals salades met citrusdressing en visgerechten met citroen. De wijn is ook geschikt voor Aziatische gerechten, zoals sushi en Thaise curry's, vanwege de licht pittige smaak. In Oostenrijk wordt Grüner Veltliner vaak geserveerd bij lokale gerechten, zoals schnitzel en wienerschnitzel.

Terug naar blog