Canadese Wijn Kopen: Ontdek de Unieke Wijnen uit Canada

Canadese Wijn Kopen: Ontdek de Unieke Wijnen uit Canada

Canada staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige en unieke wijnen. Ontdek hier alles wat u moet weten over de Canadese wijnindustrie, de beroemde wijnregio's en de uitzonderlijke wijnen die dit prachtige land te bieden heeft.

Waarom Canadese Wijn?
Canada heeft zich in de afgelopen decennia gevestigd als een vooraanstaand wijnproducerend land, met een bijzondere nadruk op de productie van ijswijn. De unieke klimatologische omstandigheden van Canada, met koude winters en warme zomers, bieden de perfecte omgeving voor het produceren van uitzonderlijke wijnen. Canadese wijnmakers maken gebruik van innovatieve technieken en een diepgaande kennis van terroir om wijnen van wereldklasse te creëren.

Belangrijke Wijnregio's in Canada

Ontario
Ontario is de grootste en meest invloedrijke wijnregio van Canada, goed voor meer dan de helft van de wijnproductie van het land. Het Niagara-schiereiland is het epicentrum van de wijnproductie in Ontario, beroemd om zijn schilderachtige wijngaarden en uitstekende wijnhuizen. De regio is vooral bekend om zijn ijswijn, een zoete wijn gemaakt van bevroren druiven die in de winter worden geoogst.

British Columbia
British Columbia is een andere prominente wijnregio, met de Okanagan Valley als het belangrijkste wijnproducerende gebied. Het warme, droge klimaat van de Okanagan Valley is ideaal voor het verbouwen van een breed scala aan druiven, waaronder Merlot, Pinot Noir, en Chardonnay. De wijnen uit deze regio staan bekend om hun fruitige smaken en complexe aroma's.

Quebe
Quebec heeft een groeiende wijnindustrie, vooral bekend om zijn witte wijnen en mousserende wijnen. De koude winters en korte zomers creëren unieke omstandigheden voor de wijnbouw, resulterend in wijnen met een onderscheidende smaak en karakter.

De Trots van Canada: Ijswijn

Wat is Ijswijn?
Ijswijn (Icewine) is een speciale soort dessertwijn die wordt gemaakt van druiven die zijn bevroren terwijl ze nog aan de wijnstok hangen. Dit natuurlijke proces concentreert de suikers en smaken in de druiven, wat resulteert in een zeer zoete, rijke wijn met een intense smaak.

Productieproces
De productie van ijswijn is arbeidsintensief en risicovol, omdat de druiven bij de juiste temperatuur moeten bevriezen voordat ze worden geoogst. Dit gebeurt meestal bij temperaturen van -8°C of lager. De bevroren druiven worden voorzichtig geoogst en onmiddellijk geperst, waarbij een kleine hoeveelheid zeer geconcentreerd sap wordt verkregen. Dit sap wordt vervolgens gefermenteerd om ijswijn te produceren.

Smaakprofiel
Ijswijn heeft een unieke smaak die wordt gekenmerkt door zijn intense zoetheid en complexe aroma's van tropisch fruit, perzik, abrikoos en honing. Het heeft een perfecte balans tussen zoetheid en zuurgraad, wat het een geliefde keuze maakt als dessertwijn.

Het Toonbeeld van Koel Klimaat
De locatie is alles als het om wijn gaat. Het is de plek waar zon, regen, lucht en bodem samenkomen – een unieke en speciale plaats, zoals nergens anders op aarde. Koele klimaten staan erom bekend de meest elegante en boeiende wijnen ter wereld te produceren. Onze plek is Ontario, en het is het toonbeeld van een koel klimaat. Lees hieronder meer over onze breedtegraad, meren en kalksteen.

Breedtegraad | Een Wijnregio met Koel Klimaat
Ontario’s wijnregio's delen dezelfde breedtegraad met bekende wijngebieden zoals Toscane en Oregon. De hoek van Ontario ten opzichte van de zon zorgt ervoor dat we elke druppel zonlicht opvangen die nodig is om klassieke druivensoorten te laten rijpen. De dagelijkse temperatuurschommelingen tijdens het groeiseizoen creëren ideale omstandigheden voor een fijne balans tussen zuurgraad, alcohol en fruitexpressie. Wijnen uit koelere klimaten zijn aromatischer, lichter van body en hebben een hogere zuurgraad dan die uit warmere gebieden, wat zorgt voor verfrissing, harmonie met voedsel en een goed rijpingspotentieel.

Meren | Profiel van de Grote Meren
Ontario’s wijngaarden strekken zich uit langs drie van de Grote Meren – Lake Ontario, Lake Erie en Lake Huron. De meren temperen de koude wintertemperaturen en koelen de wijngaarden tijdens de hete zomers van Ontario. De Grote Meren hebben de wijnregio's van Ontario gevormd en spelen een cruciale rol in het matigen van de extremen van het continentale klimaat. In de winter bevriezen de meren niet, en hun warmere water beschermt de wijngaarden tegen de vernietigende vrieskou. In de zomer temperen hun koelere wateren de hitte-extremen; temperaturen van 30ºC zijn niet ongewoon.

Kalksteen | Gletsjer & Bodem
Door de eeuwen heen heeft Ontario verschillende glaciale gebeurtenissen ondergaan die de lagen sedimentair gesteente en oude rifstructuren hebben gevormd en geërodeerd. Dit heeft geleid tot de Niagara Escarpment, een natuurlijke rug die zich uitstrekt over Zuid-Ontario tussen de meren Huron en Ontario. Langs de zuidelijke oever van Lake Ontario, waar de Niagara Peninsula zich bevindt, zijn zeer complexe bodemstructuren te vinden. Hier vind je gradaties en zakken van zand, grind en klei over een kalkstenen ondergrond, in een strook tussen de kustlijn en de top van de escarpment. Deze band, die ongeveer 50 km oost-west loopt met wisselende breedtes, ondersteunt de wijngaarden en boomgaarden van Niagara.

Dezelfde glaciale gebeurtenissen hebben Prince Edward County beïnvloed en een bijna eiland van kalkstenen ondergrond blootgelegd in Lake Ontario, met een toplaag van minder dan een meter diep op sommige plaatsen. Aan de oever van Lake Erie ligt de kalksteen dieper onder een mix van zand- en kleigrond. De bodems in het stroomgebied van de Grote Meren variëren van zand tot klei tot rots, met een hoge concentratie kalksteen van een oude zeebodem die door langdurige glaciale activiteit blootgesteld is. Kalksteen is dezelfde basale bodemsoort die ook wordt gedeeld door Bourgogne en andere regio's in Noord-Frankrijk. Sommige wijngaarden liggen vlak op voormalige zeebodems, terwijl andere zich bevinden op heuvels en terrassen die de oude kustlijn vormden. Deze topografie is ideaal voor waterafvoer (te veel vocht kan smaken verwateren) en biedt voedingsstoffen en mineraliteit aan de druiven.

Canadese wijn of icewine kopen?
Bij IJswijnen.nl zijn we trots op ons uitgebreide assortiment wijnen uit Ontario. Ontdek zelf waarom dit koele klimaat een van de meest opwindende wijnregio's ter wereld is en geniet van de elegante en verfijnde wijnen die het te bieden heeft.

Terug naar blog