Dessertwijn uit Canada - Ontario

Wat is de magie van de Canadese wijn uit Ontario?

Wat maakt de wijn uit Ontario zo bijzonder? Er zijn immers genoeg prijswinnende Franse, Duitse en Italiaanse wijnen. Deze zijn dichter bij huis en vaak goedkoper dan de wijn uit Canada. Waarom zouden wij dan toch deze Canadese wijn gaan drinken?

Allereerst zijn de wijngaarden van Ontario fantastisch gelegen. Ze liggen tussen 41° en 44° Noorder breedtegraad. Dit is op ongeveer dezelfde hoogte als de Bourgondië. Dit is voor wijn productie relatief noordelijk. Een iets koeler klimaat heeft als voordeel dat de druiven een langere rijpingsperiode hebben. Daardoor kunnen de druiven zich veel beter ontwikkelen. De Canadese wijnen krijgen daardoor een geraffineerde en complexe aroma’s met een zeer mooie zuurbalans. Dat geeft de wijnen uit Ontario een bepaalde magie.

Daarnaast liggen de wijngaarden van Ontario in de buurt van drie van de grote meren: Lake Ontario, Lake Erie en Lake Huron. De meren matigen de koude wintertemperaturen en koelen op deze manier de wijngaarden tijdens de hete zomers van Ontario.
De bodems van de Grote Meren zijn van zand, klei en rots. Door de eeuwen heen hebben ijsverschuivingen de ondergrond van het Ontario gevormd. Niet alleen de rif-structuren zijn hierdoor gevormd, maar zo is ook de Niagara-helling ontstaan. Mede daardoor heeft de ondergrond een hoge concentratie kalksteen. Deze kalksteen is hier terecht gekomen uit een oude zeebodem door allerlei ijsverschuivingen. Kalksteen is voor de druif een onuitputtelijke bron van calcium. Het calcium levert een juiste zuurgraad aan de bodem en zorgt voor minder stikstof.

Kalksteen is hetzelfde basistype grond dat ook wordt gedeeld door Bourgondië en andere regio's in Noord-Frankrijk. Sommige van de wijngaarden in Ontario liggen plat op voormalige zeebodemgebieden, terwijl andere zijn gelegen op heuvels en banken die de oude kustlijn vormden.

De combinatie van de bodem, het klimaat en de andere componenten het bijzondere terroir geven de wijn uit Ontario een zeer uniek karakter.

Een stukje geschiedenis van de Canadese wijn:
Het begin van het wijnmaken in Ontario dateert uit 1811. De in Duitsland geboren Johann Schiller Labrusca planten toen de eerste wijnranken aan de oevers van de Credit River in Cooksville. Zo ontstond de eerst wijngaard van zo’n 20 hectare. Van daaruit groeide de wijnbouw in Ontario verder. 

Echter in 1916 kwam plotseling alles volledig tot stilstand toen de Ontario Temperance Act werd aangenomen. Deze wet leidde tot een algeheel verbod op alcohol in heel Ontario. Sterke steun voor het verbod kwam vanuit de religieuze samenleving. Met het verbod op de drankconsumptie probeerde men gewelddadig gedrag en familiemisbruik uit te bannen.

Pas na vele decennia kwam daar verandering in. In 1974 kreeg Inniskillin als eerste weer een wijnvergunning sinds het alcoholverbod van kracht werd. Al snel openden meer wijnhuizen hun deuren. Deze wijnhuizen hebben het fundament gelegd voor de geweldig bloeiende levendige wijnbouw in Ontario van nu.

Bekijk hier ons assortiment Canadese Wijnen

Terug naar blog