Chateau voor Buren!

Chateau voor Buren!

Op zondag 25 augustus staat IJswijnen.nl op Château voor Buren als een van de vele standhouders, en we hebben iets bijzonders voor je in petto! Dit jaar hebben we gekozen voor het thema Canada vs. Duitsland. Maar waarom precies deze twee landen? Het antwoord ligt in een fascinerend stukje wijnhistorie: zowel Duitsland als Canada claimen namelijk dat ze de ware uitvinders zijn van de ijswijn.
De Strijd om de Oorsprong: Wie Was Eerst?

IJswijn, ofwel Eiswein zoals het in Duitsland wordt genoemd, is een unieke wijnsoort die wordt gemaakt van druiven die bevroren worden geoogst. Dit proces zorgt voor een intens zoete, geconcentreerde wijn die geliefd is bij wijnkenners over de hele wereld. Maar wie kan zich nu echt de uitvinder van deze bijzondere wijn noemen?

Duitsland wordt vaak gezien als de oorspronkelijke bron van ijswijn. De eerste gedocumenteerde productie van ijswijn gaat terug tot 1794 in de regio Franken, waar druiventelers ontdekten dat de druiven die na een vroege vorst aan de wijnstok waren blijven hangen, een uitzonderlijk zoete wijn opleverden. Sindsdien is Duitsland een van de grootste producenten van ijswijn en wordt het land nog steeds gezien als een pionier op dit gebied.

Canada claimt ook icewine te hebben uitgevonden en heeft de productie van icewine naar een nieuw niveau getild en wordt vandaag de dag wereldwijd erkend als een van de topproducenten van deze wijn. Vooral in de regio Niagara zijn de klimatologische omstandigheden ideaal voor het maken van icewine. Hoewel de Canadese icewine industrie veel jonger is dan die van Duitsland, heeft ze zich razendsnel ontwikkeld. Het land produceerde zijn eerste commerciële icewine in 1972, en sindsdien is het een belangrijk exportproduct geworden.
Terug naar blog