Wat is IJswijn?
IJswijn wordt gemaakt van bevroren druiven. De druiven blijven aan de ranken hangen totdat het -7 of -8 is. Bij deze temperatuur is het water in de druif gekristalliseerd en het pure druivensap nog vloeibaar. De oogst vindt midden in de nacht plaatst. Één enkele zonnestraal kan een druif immers alweer doen ontdooien.
Bij het persen wordt het pure sap gescheiden van het water. Kleine kinderen zuigen wel eens al het zoetigheid uit een waterijsje. Dat sap is erg lekker, maar ze houden vervolgens dan alleen gekristalliseerd ijswater over. Zo wordt bij ijswijn min of meer ook het water gescheiden van het pure druivensap. IJswijn is door de concentratie rijk aan aroma's en smaak.
IJswijn wordt ook wel eens 'Nacht-goud' genoemd vanwege de bijzondere goud gele kleur.
Ontstaan van ijswijn
De eerste ijswijn is gemaakt eind zeventiende eeuw in Duitsland nabij de stad Wurzburg. De wijnboeren aldaar hadden na een koude zomer de druiven iets langer laten hangen in de hoop dat de druiven nog iets zouden rijpen. Een onverwacht vroeg begin van de winter zorgde ervoor dat de druiven aan de ranken bevroren waren. De wijnboeren probeerden te redden wat er te redden viel en persten de bevroren druiven. Tot ieders verrassing zorgde dit voor een zeer aangename en intense zoete wijn.
De pluk
De druiven voor de ijswijn worden midden in een koude winternacht geplukt. Het moet dan -7 of -8 graden zijn. Het is voorafgaand moeilijk te voorspellen wanneer er geoogst kan worden. Wanneer de winter vroeg invalt, dan kan men soms al in November oogsten. Veelal is het pas in december, of zelfs in januari. Wanneer het zover is, dan trommelt het wijnhuis alle familie en vrienden bij elkaar om de druiven midden in de nacht te oogsten.
Waarom is ijswijn zo exclusief?
Voor het maken van een klein beetje ijswijn zijn zeer veel druiven nodig. Van druiven waar normaal gesproken 10 liter wijn van gemaakt wordt, wordt nu 375ml ijswijn gemaakt. Er blijft maar 1 druppel sap over per druif. Er komt daarnaast veel handwerk bij kijken. Dat geldt zowel voor het beschermen van de druiven als de pluk. Helaas hebben wij ook te maken met klimaatverandering. Het wordt daardoor in steeds meer gebieden lastiger om daadwerkelijk ijswijn te maken. IJswijn zal mede daardoor nog exclusiever worden dan het nu al heden ten dage is.
Wat is het verschil tussen eiswein, ijswijn en icewine?
Deze drie termen worden vaak door elkaar gebruikt. IJswijn is de Nederlandse verzamelnaam voor zowel eiswein als icewine. Eiswein en icewine zijn op een paar punten verschillend van elkaar. Eiswein wordt met name gemaakt in Duitsland en Oostenrijk. De druiven worden geplukt in de eerste nacht dat het minimaal -7 graden is. Canada maakt de meest icewine. Deze druiven worden niet geplukt bij -7, maar bij -8 graden. Daarnaast laat men in Canada de druiven langer bevroren aan de ranken hangen.
Hoe lang kan je ijswijn bewaren?
IJswijn kan voor vele jaren worden weggelegd. Een goede fles ijswijn kan gemakkelijk 15 tot 25 jaar ouderen. IJswijn heeft een goede zuurgraad waardoor de wijn na verloop van tijd aan complexiteit wint. IJswijn gemaakt van de Chardonnay, Cabernet Franc en Merlot druiven moeten jong worden gedronken. IJswijn gemaakt van de Riesling druif kan het langst worden weggelegd. Dit komt door het vermogen van de druif om de zuurgraad lang op peil te houden. Jonge ijswijn heeft heldere en frisse fruit aroma's. Naarmate de wijn oudert komt een breder pallet aan aroma's vrij. IJswijn krijgt dan ook een iets donkere diep-gele honingkleur. Indien een fles onder goede omstandigheden wordt bewaard, dan neemt ook de waarde van de fles soms aanzienlijk toe.
Hoe koud drinkt men ijswijn?
Voor de beste smaakbeleving wordt ijswijn zo rond de 8 tot 10°C gedronken. Zet de fles een kwartier voor het uitschenken in een wijnkoeler met ijs, of zo'n anderhalf uur voor het drinken in de koelkast.
Voor ijswijn zijn speciale glazen door Riedel gemaakt. Deze glazen zijn, al vinden wij zelf, erg duur. Een wijnglas voor witte wijn voldoet ook uitstekend. Dit glas zorgt ook dat de aroma's van deze prachtige wijn tot haar recht komen.
Verken de verscheidenheid aan heerlijke dessertwijnen - een gids voor liefhebbers van zoete wijnen.